Πως θα κερδίσετε στο Texas Hold'em

Στο άρθρο αυτό θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για να κερδίσετε στο Texas Hold'em, το πιο δημοφιλές παιχνίδι poker στον κόσμο. Συγκεκριμένα θα βρείτε την βασική ορολογία, τους κανόνες, συμβουλές, πιθανά λάθη, στρατηγική και βοηθήματα.

Η βασική ορολογία του Texas Hold'em

Blinds: Τα υποχρεωτικά πονταρίσματα που κάνουν οι δύο παίκτες στα αριστερά του Dealer. Ο πρώτος ποντάρει το μεγάλο blind και ο δεύτερος το μικρό blind, το οποίο είναι το μισό του μεγάλου. Στο πόκερ μέσω ίντερνετ τα πονταρίσματα αυτά γίνονται αυτόματα όταν έρχεται η σειρά σας.
Pot: Το ποσό στο κέντρο του τραπεζιού το οποίο θα κερδίσει ο νικητής της παρτίδας
Check: Το γνωστό 'ντούκου', δηλαδή η παραμονή στην παρτίδα χωρίς νέο ποντάρισμα
Call: Το λεγόμενο 'τα βλέπω', δηλαδή ποντάρισμα ίσο με όσα πόνταρε ο προηγούμενος ενεργός παίκτης
Raise: Η αύξηση του πονταρίσματος μετά από έναν παίκτη που έχει ποντάρει ήδη.
Bet: Η αύξηση πονταρίσματος όταν παίζετε πρώτος μετά από τα Blinds. Οι υπόλοιποι παίκτες μπορούν στη συνέχεια να κάνουν Call ή Raise.
Fold: Το λεγόμενο 'Πάσο', δηλαδή η έξοδος από την παρτίδα

Οι κανόνες του Texas Hold'em

Σε κάθε παίκτη μοιράζονται δύο κλειστά φύλλα και ο πρώτος γύρος πονταρίσματος ξεκινάει, με τους δύο πρώτους παίκτες στα αριστερά του Ντήλερ να κάνουν δύο μικρά υποχρεωτικά και προκαθορισμένα πονταρίσματα. Οι υπόλοιποι παίκτες έχουν την επιλογή να κάνουν 'Call' ('Τα βλέπω'), να κάνουν 'Fold' ('Πάσο'), ή να κάνουν Raise (να αυξήσουν το ποντάρισμα).

Τα δύο υποχρεωτικά πονταρίσματα ονομάζονται Blinds, μικρό Blind για τον πρώτο από τα αριστερά παίκτη και μεγάλο Blind για τον δεύτερο από αριστερά.

Στη συνέχεια ο Ντίλερ "καίει" ένα φύλλο και βγάζει τρία ανοιχτά φύλλα στο κέντρο του τραπεζιού (τα τρία φύλλα ονομάζονται flop) τα οποία είναι διαθέσιμα σε όλους τους παίκτες.

Ο δεύτερος γύρος πονταρίσματος ξεκινάει, αυτή τη φορά χωρίς Blinds. Όταν όλοι οι παίκτες ολοκληρώσουν τις κινήσεις τους ο Ντίλερ "καίει" ακόμα ένα φύλλο και βγάζει τέταρτο ανοιχτό φύλλο στο τραπέζι (το τέταρτο φύλλο ονομάζεται turn) και ξεκινάει ο τρίτος γύρος πονταρίσματος. Το παιχνίδι τελειώνει όταν ο Ντίλερ μοιράσει και το πέμπτο ανοιχτό φύλλο (το οποίο ονομάζεται river) με την ίδια διαδικασία και ολοκληρωθεί και ο τέταρτος γύρος πονταρίσματος.

Νικητής είναι ο παίκτης που έχει τον καλύτερο συνδυασμό 5 φύλλων από τα 7 που έχει διαθέσιμα, δηλαδή τα 2 φύλλα που κρατάει στο χέρι και τα 5 φύλλα που είναι ανοικτά στο κέντρο του τραπεζιού.

Οι συνδυασμοί που κερδίζουν είναι οι παρακάτω, ξεκινώντας από το καλύτερο

Royal Flush (Φλος ρουαγιάλ) - Άσσος Ρήγας Ντάμα Βαλές και Δέκα του ιδίου χρώματος

Straight Flush (Φλος) - Πέντε συνεχόμενα φύλλα του ιδίου χρώματος  Η σειρά των φύλλων ξεκινώντας από το καλύτερο προς το χειρότερο είναι Άσσος, Ρήγας, Ντάμα, Βαλές, Δέκα, Εννιά, Οκτώ, Επτά, Έξι, Πέντε, Τέσσερα, Τρία, Δύο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο Άσσος για το Straight Flush Πέντε, Τέσσερα, Τρία, Δύο, Άσσος

Τέσσερα Όμοια (Καρέ) - Τέσσερα όμοια φύλλα

Full House (Φουλ) - Τρία όμοια φύλλα και επιπλέον 2 όμοια φύλλα. Για παράδειγμα 3 Ρηγάδες και 2 Δεκάρια

Flush (Χρώμα) - Πέντε  οποιαδήποτε φύλλα του ιδίου χρώματος

Straight (Κέντα) - Πέντε συνεχόμενα φύλλα ανεξαρτήτου χρώματος Η σειρά των φύλλων ξεκινώντας από το καλύτερο προς το χειρότερο είναι Άσσος, Ρήγας, Ντάμα, Βαλές, Δέκα, Εννιά, Οκτώ, Επτά, Έξι, Πέντε, Τέσσερα, Τρία, Δύο και Άσσος

Τρία Όμοια - Τρία όμοια φύλλα

Δύο ζευγάρια - Δύο ζευγάρια όμοιων φύλλων, για παράδειγμα 2 Βαλέδες και 2 Δεκάρια

Ένα ζευγάρι - Δύο όμοια φύλλα

Αν δύο ή περισσότεροι παίκτες έχουν τον ίδιο συνδυασμό αλλά με άλλα φύλλα κερδίζει αυτός που έχει τα μεγαλύτερα στα περισσότερα φύλλα. Π.χ. αν δύο παίκτες έχουν Full House (Φουλ), τότε κερδίζει αυτός που έχει τα μεγαλύτερα στα τρία φύλλα. αν αυτά είναι ίδια τότε κερδίζει αυτός που έχει τα μεγαλύτερα 2 φύλλα και φυσικά αν και αυτά είναι ίδια τότε έχουμε ισοπαλία

Τα πιο δυνατά αρχικά φύλλα (αυτά που μοιράζονται κλειστά στον παίκτη) θεωρητικά είναι τα παρακάτω ξεκινώντας από τα πιο δυνατά μέχρι τα πιο αδύνατα:

Ζευγάρι με Άσσους

Ζευγάρι με Ρηγάδες

Ζευγάρι με Ντάμες

Ρήγας και Άσσος του ίδιου χρώματος

Ντάμα και Άσσος του ίδιου χρώματος

Ζευγάρι με Βαλέδες

Ρήγας και Ντάμα του ίδιου χρώματος

Βαλές και Άσσος του ίδιου χρώματος

Ρήγας και Άσσος

Ζευγάρι με Δεκάρια

Φυσικά τα φύλλα αυτά δεν εγγυώνται νίκη στο παιχνίδι, μεγάλο ρόλο, το μεγαλύτερο ίσως στο πόκερ, παίζει η στρατηγική και πως ο παίκτης ποντάρει. Απλά αν έχετε κάποιο από αυτά πάνω σας και βγει και κάποιο από αυτά στο Flop (στα τρία αρχικά φύλλα που ανοίγει ο ντήλερ) τότε αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητές σας.

Μαθηματικοί Υπολογισμοί που Θα Πρέπει να Χρησιμοποιείτε στο Πόκερ

Αδιαμφισβήτητα πολλοί άνθρωποι μπερδεύονται όσον αφορά τους μαθηματικούς υπολογισμούς στο online πόκερ. Αλλά αν θέλετε να παίρνετε τις σωστές αποφάσεις κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού Texas Hold’em, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μερικούς υπολογισμούς. Το online πόκερ κρύβει πολλούς υπολογισμούς οι οποίοι μπορεί να σας καταβάλλουν, αλλά αν χρησιμοποιήσετε τους 2 βασικούς υπολογισμούς για να πάρετε σημαντικές αποφάσεις, τότε θα παρατηρήσετε αύξηση στα κέρδη σας και το bankroll σας θα μεγαλώσει. Ακολουθούν οι 2 βασικοί υπολογισμοί που θα πρέπει να χρησιμοποιείτε για να πάρετε αποφάσεις στο online πόκερ:

Πιθανότητες Ποτ Πρώτα θα πρέπει να καθορίσετε τις πιθανότητες του ποτ για το χέρι που παίζετε. Αυτό δεν είναι και τόσο δύσκολο. Βασικά θα πρέπει να προσπαθήσετε να καθορίσετε το ποσοστό του ποτ που θα πρέπει να βάλετε για να συνεχίσετε να παίζετε το χέρι σας και να αποφασίσετε αν σας συμφέρει. Για παράδειγμα, αν πρέπει να βάλετε 10$ σε ένα ποτ 100$, οι πιθανότητες σας είναι 10:1 και μπορείτε να έχετε κέρδη με μια μεγάλη ποικιλία χεριών. Αν όμως πρέπει να βάλετε 50$ σε ένα ποτ 100$, τότε θα πρέπει να έχετε καλύτερες πιθανότητες να κερδίσετε για να μπείτε, δηλαδή πάρα πολύ καλά φύλλα.

Πιθανότητες του Χεριού Ο επόμενος υπολογισμός που θα πρέπει να κάνετε πριν πάρετε κάποια σημαντική απόφαση είναι οι πιθανότητες του χεριού σας. Αυτό από μόνο του δεν σας εξασφαλίζει τη νίκη του χεριού σας, αλλά αν μπορέσετε να υπολογίσετε τα φύλλα του αντιπάλου σας, μπορείτε να καθορίσετε τις πιθανότητες που έχετε για να κερδίσετε με μεγάλη ακρίβεια. Αν για παράδειγμα κυνηγάτε το 5ο φύλλο για κέντα, γνωρίζετε ότι υπάρχουν 8 φύλλα στην τράπουλα τα οποία θα σας δημιουργήσουν το χέρι. Συγκρίνετε αυτές τις πιθανότητες με τις πιθανότητες του ποτ και πάρτε την καλύτερη δυνατή απόφαση.

Οι 2 μαθηματικοί υπολογισμοί που θα πρέπει να χρησιμοποιείτε στο online πόκερ είναι οι υπολογισμοί για τις πιθανότητες ποτ και τις πιθανότητες του χεριού. Αν παίζετε online Texas Holdem και δεν χρησιμοποιείτε υπολογισμούς, ενδέχεται να μην πετύχετε το μέγιστο δυνατό κέρδος. Όταν κατανοήσετε τα μαθηματικά πίσω από ένα online παιχνίδι πόκερ, τότε θα καταλάβετε γιατί είναι τόσο σημαντικό να ακολουθείτε τις κοινές συμβουλές του πόκερ, τις επικερδείς στρατηγικές και γιατί θα πρέπει να παίζετε μόνο συγκεκριμένα χέρια από την αρχή. Την επόμενη φορά που θα μπείτε στην αγαπημένη σας αίθουσα online πόκερ, κατευθυνθείτε στα τραπέζια μετρητών και χρησιμοποιείστε αυτούς τους υπολογισμούς σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Θα δείτε άμεση βελτίωση!

Οι τέσσερις πιο γνωστές παραλλαγές του Texas Hold'em:

Limit Texas Hold'em: : Σύμφωνα με αυτό τον τύπο του παιχνιδιού το παιχνίδι καθορίζεται ανώτατο ποσό πονταρίσματος, το οποίο έχει καθοριστεί μεταξύ των παικτών πριν ξεκινήσει η παρτίδα. Κατά την διάρκεια της παρτίδας το ποσό το οποίο ποντάρουνε οι παίκτες δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο από αυτό το οποίο έχει προαποφασιστεί. O παίκτης μπορεί να ποντάρει 4 φορές: ποντάρισμα, raise, re-raise και το τελευταίο raise γνωστό ως cap

No Limit Texas Hold'em: Το Νο Limit είναι πάντοτε ένα επικίνδυνο είδος παιχνιδιού. Στο No Limit Texas Holdem ένας παίκτης μπορεί να ποντάρει όσες μάρκες και αν έχει μπροστά του. Έτσι ανά πάσα στιγμή μπορεί να αυξήσει το ποσό που ποντάρει και να αυξήσει το συνολικό στοίχημα σε μια παρτίδα. Οι υπόλοιποί παίκτες για να ακολουθήσουνε θα πρέπει να ποντάρουνε –συνολικά- το ίδιο ακριβώς ποσό με αυτό που έχει ποντάρει ο παίκτης που αύξησε το ποντάρισμα (raise). Πρέπει να σημειωθεί ότι ένας παίκτης μπορεί να αυξήσει το ποντάρισμα όσες φορές θέλει.

Pot Limit Texas Hold'em: Σε αντίθεση με το Νο Limit, στο Pot Limit Texas Holdem υπάρχουνε συγκεκριμένα όρια στο παιχνίδι. Το ελάχιστο επιτρεπτό ποντάρισμα ισούται με το μέγεθος του big blind ενώ οι παίκτες μπορούνε να ποντάρουνε μέχρι και το ποσό που βρίσκεται στο pot. Το γεγονός ότι υπάρχουνε αυτά τα όρια κάνουνε το παιχνίδι να κρατάει περισσότερο σε διάρκεια και πολλοί παίκτες το προτιμούν.

Mixed Texas Hold'em: Το παιχνίδι εναλλάσσεται μεταξύ γύρων με όρους από το Limit Texas Hold'em και από το No Limit Texas Hold'em. Οι γύροι και τα πονταρίσματα καθορίζονται από τους παίκτες πριν ξεκινήσει το παιχνίδι

Συμβουλές για το πόκερ

Βεβαιωθείτε πρώτα ότι γνωρίζετε τους κανόνες. Μόλις εξοικειωθείτε με τις αξίες των χεριών, τους συνδυασμούς των φύλλων και τη δομή των πονταρισμάτων, είστε σε ασφαλές έδαφος. Να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να παίξετε Texas Hold’em αν δεν θέλετε. Υπάρχουν κι αλλά παιχνίδια, όπως Razz, Stud, Caribbean Poker, Omaha Hi-Lo, H.O.R.S.E. και πολλά άλλα.

Πριν παίξετε σε διαγωνισμούς με αληθινά χρήματα, παίξτε δωρεάν παιχνίδια πόκερ. Αυτά είναι ιδανικά για να αποκτήσετε την απαραίτητη εμπειρία. 

Όταν είστε έτοιμος να μπείτε με χρήματα ξεκινήστε με παιχνίδια Low-Limit. Παίξτε πόκερ με παίκτες που μαθαίνουν κι αυτοί το παιχνίδι. Ανταλλάξτε ιδέες, διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικές συμβουλές, κόλπα και τεχνικές. Και φυσικά πρέπει να αποφεύγετε τους Αμερικάνους, γιατί είναι πιο εξοικειωμένοι με όλα τα είδη poker και πιο έμπειροι και άρα πιο επικίνδυνοι για εσάς

Μάθετε την τέχνη της διαχείρισης των χρημάτων σας. Αυτό είναι στα σίγουρα το πιο σημαντικό στοιχείο στο παιχνίδι σας. Το πόκερ έχει να κάνει με οικονομική διαχείριση, στρατηγική και καλή τύχη. Αν κατέχετε 2 από τα 3 τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους.

Όταν είστε έτοιμος για να μπείτε στις μεγάλες κατηγορίες θυμηθείτε να χρησιμοποιείτε 'σφιχτή οικονομική διαχείριση’. Να έχετε πάντα τουλάχιστον 30 φορές πάνω από το ποσό του buy-in. Αν οι μάρκες σας μειώνονται πολύ, τότε πηγαίνετε σε τραπέζια με μικρότερα ποσά. Επίσης, πριν καθίσετε να παίξετε, πρέπει να έχετε αποφασίσει πόσα χρήματα θα παίξετε και πότε θα σταματήσετε να παίζετε, δηλαδή πόση ώρα θα διαρκέσει το παιχνίδι σας και αν κερδίσετε, με ποιο κέρδος είστε ευχαριστημένοι και άρα θα αποχωρίσετε

Αυξήστε την ποιότητα του παιχνιδιού σας. Γίνετε πιο επιλεκτικός με τα χέρια που παίζετε και με αυτά που πηγαίνετε πάσο. Αυτό χρειάζεται χρόνο και εξάσκηση, αλλά αξίζει τον κόπο.

Επιλέξτε μόνο τις καλύτερες αίθουσες πόκερ, γιατί η αξιοπιστία παίζει μεγάλο ρόλο. Εγγραφείτε μόνο σε αξιόπιστες ιστοσελίδες πόκερ, που σέβονται τους παίκτες.

Στο πόκερ έχει μεγαλύτερη σημασία να διαβάζετε τους αντιπάλους απ’ ότι να διαβάζετε τα φύλλα. Μάθετε να διαβάζετε τα σημάδια που αποκαλύπτουν πληροφορίες. Να θυμάστε ότι η τελειοποίηση της τέχνης των αντιδράσεων στο πόκερ είναι ο σίγουρος τρόπος που θα σας αποφέρει κέρδη.

Όταν κάθεστε στο τελικό τραπέζι ενός μεγάλου τουρνουά πόκερ και αντιμετωπίζετε έναν πετυχημένο παίκτη, τότε να θυμάστε τα διαχρονικά λόγια του Doyle Brunson : ‘Ένας άνθρωπος με λεφτά δεν μπορεί να ανταγωνιστεί έναν άνθρωπο με αποστολή!'

Στατιστικά, το φύλλο σας είναι αρκετά καλό για να ποντάρετε δύο στις δέκα παρτίδες. Οπότε προσπαθήστε να αποφύγετε τις πολλές συμμετοχές σε παρτίδες, αν το κάνετε αυτό θα χάσετε γρήγορα τα χρήματά σας μιας και το φύλλο σας είναι απίθανο να είναι συνεχώς καλό. Επίσης η λογική του “να ποντάρω λίγα για να δω το Flop” πολλές φορές οδηγεί σε περισσότερα άσκοπα πονταρίσματα.

Μην φοβηθείτε να βγείτε από το παιχνίδι ακόμα και αν έχετε ποντάρει σε ένα-δύο γύρους

Μάθετε πότε να κάνετε μπλόφα. Η μπλόφα πιάνει ορισμένες φορές εναντίον ορισμένων παικτών, αλλά αν ο αντίπαλός, σας έχει διαβάσει τότε θα χάσετε πολλά χρήματα χωρίς λόγο.

Μην ξεχνάτε ποτέ πως τη στρατηγική σας τη διαβάζουν οι αντίπαλοί σας. Οπότε προσπαθήστε να την αλλάζετε κάποιες φορές, ακόμα και αν αυτό σημαίνει να χάσετε λίγα χρήματα, ώστε να τους μπερδεύετε. Για παράδειγμα, αν δεν ποντάρετε ποτέ παρά μόνο όταν έχετε Άσους, δοκιμάστε να ποντάρετε και έχοντας κάτι πολύ χαμηλό, για να δείξετε πως παίρνετε διάφορα ρίσκα.

Παρακολουθήστε την τακτική των αντιπάλων σας, δείτε πως παίζουν ακόμα και όταν εσείς έχετε βγει από το τραπέζι. Το πόκερ βασίζεται περισσότερο στην ικανότητά σας να παγιδέψετε τον αντίπαλό σας παρά στο ιδανικό φύλλο που μπορεί να σας έρθει.

Παίξτε σε πολλά φτηνά τουρνουά για να εξασκήσετε τη στρατηγική σας αλλά και την υπομονή σας. Αν είστε παρορμητικός χαρακτήρας, τότε το πόκερ δεν είναι παιχνίδι για εσάς.

Μην πίνετε αλκοόλ κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, η αντίληψή σας μειώνεται, γίνεστε περισσότερο επιπόλαιοι και ριψοκίνδυνοι

Πάντα να παρατηρείτε το παιχνίδι των παικτών στα αριστερά σας και τα δεξιά σας. Θεωρητικά, είναι καλύτερο να έχετε έναν επιθετικό παίκτη που ποντάρει συνεχώς στα δεξιά σας, να παίζετε δηλαδή μετά από αυτόν, γιατί όταν έχετε καλό φύλλο θα μπορέσετε να κερδίσετε αρκετά χρήματα από αυτόν. Αντίστοιχα, είναι καλό να έχετε έναν συγκρατημένο και συντηρητικό παίκτη στα αριστερά σας, να παίζει μετά από εσάς, ώστε να αποφύγετε Raise και αυξήσεις πονταρισμάτων στα δικά σας πονταρίσματα και μπλόφες.

Και μην ξεχνάτε, το πόκερ βασίζεται περισσότερο στις ικανότητές σας παρά στην τύχη, που σημαίνει πως θα υπάρχουν πάντα περιθώρια να βελτιώσετε το παιχνίδι σας.

Τα πιθανά λάθη

Όμως πότε με τον ένα, πότε με τον άλλο τρόπο στο τέλος του μήνα, όταν κλείνεις ταμείο είσαι στα κόκκινα… Πως γίνεται λοιπόν, ενώ καταλαβαίνεις απόλυτα τη στρατηγική του πόκερ να μην είσαι νικητής; Ήρθε η ώρα της αυτοκριτικής, μία ικανότητα που αν δεν την έχεις δεν πρόκειται ποτέ να γίνεις ένας πραγματικά αξιόλογος παίκτης του πόκερ.

Ίσως τα λάθη τα οποία κάνεις ανήκουν σε κάποια από τις παρακάτω κατηγορίες:

Έλλειψη πειθαρχίας

Είναι άλλο να παίζεις καλό πόκερ όταν κάθεσαι σε κάποιο τραπέζι κι εντελώς διαφορετικό να συνεχίσεις να παίζεις εξίσου καλά πέντε ώρες αργότερα, ειδικά όταν έχεις υποστεί στο ενδιάμεσο μερικά άσχημα χτυπήματα.

Εάν είσαι παίκτης που χαλαρώνεις το παιχνίδι σου όταν βλέπεις απέναντί σου ένα χαλαρό παίκτη, ή από τα νεύρα σου απορρίπτεις τις δυο αρχικές ντάμες, επειδή την τελευταία φορά έχασες όλη σου τη στοίβα με αυτές, τότε ίσως χρειάζεται να δουλέψεις την πειθαρχία σου, ή το ελάχιστο, να μάθεις να σηκώνεσαι από το τραπέζι όταν συνειδητοποιείς ότι πλέον δεν παίζεις το καλύτερό σου παιχνίδι.

Είσαι πολύ συναισθηματικός.

Δεν είναι κακό το να στοχεύεις έναν αδύναμο παίκτη στο τραπέζι του πόκερ εάν το κάνεις για τον σωστό σκοπό. Ωστόσο, αν στοχεύεις κάποιον παίκτη διότι στο προηγούμενο χέρι κατάφερε να σου περάσει μία μπλόφα, ή επειδή μιλάει υπερβολικά, ή επειδή απλώς δεν τον συμπαθείς, πιθανότατα βάζεις τον εαυτό σου σε μεγάλους μπελάδες αδικαιολόγητα.

Αναρωτήσου, αν είσαι ο τύπος του παίκτη που συμμετέχει σε pots – ενώ κανονικά δεν θα έπρεπε – μόνο και μόνο για να κερδίσει κάποιους απεχθείς αντιπάλους, ή για να κερδίσει έναν αδύναμο παίκτη σε κάποιο μεγάλο pot, ακόμη κι αν βάση του φύλλου σου θα έπρεπε κανονικά να πας πάσο.

Εάν κάτι από τα παραπάνω σου ακούγεται οικείο, χρειάζεται να μάθεις να ελέγχεις τα συναισθήματά σου. Ειδικά, όταν παίζεις online πόκερ είναι πιο εύκολο να νευριάσεις (να είσαι on tilt) και να αρχίσεις να αντιδράς παράλογα, από ότι αν παίζεις ζωντανά οπότε είσαι πιο συγκρατημένος γιατί έχεις ανθρώπους γύρω σου που σε παρακολουθούν. Θα πρέπει να μάθεις να κάνεις το ίδιο και όταν παίζεις πόκερ στο ίντερνετ.

Παίζεις περισσότερα χρήματα από όσα έχεις τη δυνατότητα να παίξεις.

Το πόκερ είναι ένα παιχνίδι στο οποίο βραχυπρόθεσμα η τύχη μπορεί να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο, και συνεπώς αν δεν έχεις το κεφάλαιο για να αντέξεις στα σκαμπανεβάσματα, δεν έχει σημασία το πόσο καλός είσαι. Σιγουρέψου ότι το κεφάλαιο που διαθέτεις, σου επιτρέπει να μείνεις στο παιχνίδι αρκετά, ώστε να δώσεις την ευκαιρία στις ικανότητές σου να αντιμετωπίσουν τον παράγοντα τύχη.

Αν διαπιστώνεις ότι ξεμένεις από χρήματα σε ένα παιχνίδι που νομίζεις ότι μπορείς να κερδίσεις, τότε θα πρέπει να χτίσεις υπομονετικά το κεφάλαιό σου σε ένα χαμηλότερο επίπεδο προτού επιστρέψεις σε αυτό το ανεβασμένο όριο. Ένα καλό κεφάλαιο όταν παίζεις σε παιχνίδια με σταθερό όριο είναι περίπου 200 μεγάλα στοιχήματα. Για παράδειγμα αν παίζεις $5-$10 limit θα πρέπει τουλάχιστον το κεφάλαιο που διαθέτεις να είναι $2000.

Προσπαθήστε να περιορίσετε το κεφάλαιό σας σε κάτω από $1.000, ειδικά αν είστε αρχάριος. Πριν να αρχίσετε να παίζετε, το καλύτερο είναι να μάθετε τα in και τα out του παιχνιδιού πόκερ πριν να αυξήσετε το κεφάλαιό σας. Αυτό μπορεί να γίνει παίζοντας σε παιχνίδια με χαμηλότερο όριο και φτιάχνοντας το κεφάλαιό σας, πριν να αυξήσετε τα πονταρίσματά σας. Να θυμάστε, ότι δεν χρειάζεται να παίζετε κάθε χέρι που παίρνετε. Εάν αρχίσετε να βαριέστε καθώς περιμένετε τα καλά χέρια, γιατί να μην καθίσετε σε άλλο τραπέζι. Και πρέπει να ξέρετε πώς να αρχίσετε: επιθετικά με ένα καλό χέρι. Αυτό ουσιαστικά σας δίνει 2 ευκαιρίες για να κερδίσετε το ποτ - ο αντίπαλός σας θα πάει πάσο στο στοίχημά σας και είναι πιθανό να κερδίσετε επειδή το χέρι σας είναι το καλύτερο.

Δεν έχεις στρατηγική

Με τόση ποικιλία και με περιορισμένο κεφάλαιο για παιχνίδι, θα πρέπει να επιλέξετε μόνο εκείνα τα παιχνίδια όπου έχετε την καλύτερη ευκαιρία να κερδίσετε πολλά χρήματα. Σας συμβουλεύουμε να παίξετε με σφιχτή και επιθετική στρατηγική πόκερ. Στόχος σας θα πρέπει να είναι τα χαλαρά και παθητικά παιχνίδια πόκερ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προγράμματα λογισμικού για να ψάξετε σε λόμπι και αίθουσες πόκερ που θέλετε να παίξετε – τα προγράμματα θα βρουν αυτά τα παιχνίδια για σας. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι αρχάριοι στο πόκερ που χρησιμοποιούν παρόμοια προγράμματα είναι σε θέση να αποτρέψουν πολλά από τα κοινά λάθη που κάνουν συνήθως οι αρχάριοι. Εφόσον έχετε επιλέξει το σωστό τραπέζι, μπορεί να χάσετε, αλλά και να κερδίσετε ακόμα περισσότερα χρήματα.

Δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται.

Αν ο καθένας που υποστήριζε ότι είναι νικητής, ήταν και στην πραγματικότητα, τότε δεν θα υπήρχε ούτε ένα διαθέσιμο παιχνίδι, αφού οι ελάχιστοι παίκτες που θα ήταν ηττημένοι θα έχαναν όλα τους τα χρήματα και θα τα παρατούσαν. Η στατιστική δείχνει ότι μόνο το 10% περίπου των παικτών πόκερ είναι συνεχόμενα νικητές. Αυτό σημαίνει, ότι αν και φαίνεται πως όλοι γύρω σας κερδίζουν, στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Για να κερδίσεις στο πόκερ χρειάζεται εμπειρία, υπομονή και πειθαρχία. Μην πιέζετε τα πράγματα με το ζόρι. Εάν παίζεις σταθερό, και καλό πόκερ σε όρια που μπορείς να αντέξεις, μπορείς πράγματι να είσαι συνεχόμενα νικητής στο παιχνίδι.

Στρατηγική

Αυξάνοντας το ποτ με το καλύτερο χέρι (Nuts)

Το φλοπ σας έδωσε το καλύτερο δυνατό χέρι. Τώρα, τι κάνετε; Ο στόχος είναι να μεγιστοποιήσετε το ποτ παγιδεύοντας τον αντίπαλό σας. Αυτό δεν θα πετύχει φυσικά, εάν ο αντίπαλός σας τραβήξει ένα δυνατό χέρι, δίνοντάς του το έναυσμα να ποντάρει επιθετικά. Από τη στιγμή που έχετε το καλύτερο δυνατό χέρι, όλες οι μάρκες του αντιπάλου σας θα γίνουν δικές σας.

Στην πραγματικότητα, το πιο πιθανό είναι να χρειαστεί να παίξετε αργά, δίνοντας στον αντίπαλό σας τον χρόνο και το έναυσμα να στοιχηματίσει ή να κάνει ρελάνς εναντίον σας. Το συνεχόμενο παιχνίδι και ένα μεγάλο ποτ θα κάνει τον αντίπαλό σας να πιστέψει ότι έχετε αδύναμο χέρι. Το αργό παιχνίδι μπορεί να δημιουργήσει αυτή την ψευδαίσθηση. Σκοπός του αργού παιχνιδιού είναι να οδηγήσετε τον αντίπαλό σας σε παγίδα δίνοντάς του τη δυνατότητα να βελτιώσει το χέρι του. Με ένα καλύτερο χέρι πολύ πιθανόν να ποντάρει και να αυξήσει το ποτ. Ένα πολύ καλό χέρι σίγουρα σας δίνει το προβάδισμα. Για να νικήσετε στο πόκερ, θα πρέπει να έχετε δημιουργικό και λογικό τρόπο σκέψης. Η ανάπτυξη και χρήση στρατηγικών όπως το αργό παιχνίδι, μπορεί να σας δώσει το πλεονέκτημα.

Το αργό παιχνίδι στο πόκερ

Το αργό παιχνίδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με ένα δυνατό χέρι και που δεν θα κινδυνεύσει δίνοντας στον αντίπαλό σας την ευκαιρία. Είναι μία στρατηγική συνέχισης του παιχνιδιού. Το αργό παιχνίδι δίνει κίνητρο στον αντίπαλο να συνεχίσει να ποντάρει. Ας υποθέσουμε ότι το φλοπ σας δίνει ένα Φουλ. Για παράδειγμα, έχετε 2 Ρηγάδες και παίρνετε στο φλοπ. 1 Ρήγα και 2 Πεντάρια Τι μπορεί να σας κερδίσει; Μόνο τέσσερα πεντάρια! Η πιθανότητα να κερδίσετε αυτό το χέρι είναι πολύ μεγάλη. Ο πραγματικός στόχος είναι να αυξήσετε το ποτ.

Όταν κρατάτε το καλύτερο δυνατό χέρι, έχετε το προβάδισμα

Η ευκαιρία είναι μεγάλη όταν ο αντίπαλος τραβήξει ένα μέτριο χέρι. Σε αυτή την περίπτωση, το αργό παιχνίδι είναι και η καλύτερη στρατηγική. Εάν κάνετε ντούκου στο φλοπ όταν είστε εκτός θέσης, ο αντίπαλός σας έχει δύο επιλογές: Είτε θα ποντάρει όλα είτε θα πάει ντούκου, βελτιώνοντας τις πιθανότητες πονταρίσματος. Αυτή η περίπτωση είναι εφικτή εάν ο αντίπαλός σας έχει φύλλα όπως Ντάμα Βαλές ή Ντάμα Ρήγα και τραβάει Ντάμα για τέταρτο φύλλο. Παίρνει κουράγιο. Λαμβάνοντας υπόψη το ντούκου στο φλοπ, τα δύο ζευγάρια φαίνονται καλό χέρι. Είναι ώρα τώρα να τον χαλαρώσετε. Ένα φύλλο στον αντίπαλό σας αυτή τη στιγμή, μπορεί κάλλιστα να δημιουργήσει δράση. Ένα αυξημένο ποτ για το μέγιστο αποτέλεσμα!

Άλλες στρατηγικές για νίκες στο πόκερ

Έχοντας έναν αντίπαλο που ήταν πολύ δραστήριος πριν το φλοπ, είναι μία καλή επιλογή για να κάνετε ντούκου με το Φουλ όταν είστε εκτός θέσης. Το πιο πιθανό είναι ότι ο αντίπαλός σας θα συνεχίσει να παίζει και να ποντάρει. Να θυμάστε ότι εσείς έχετε τον έλεγχο και ότι μπορείτε να ποντάρετε ή να τα δείτε. Ας υποθέσουμε ότι ο αντίπαλός σας έχει ποντάρει και ότι εσείς είστε εντός θέσης. Η καλύτερη στρατηγική είναι να τα δείτε και να τον προκαλέσετε. Έχετε ένα πολύ καλό Φουλ, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Να έχετε ένα στόχο στο μυαλό σας: Αυξήστε το ποτ κάνοντας τους αντιπάλους να ποντάρουν.

Κατανόηση των διαφορετικών στυλ παιχνιδιού

Στο πόκερ, όπως σε όλα τα παιχνίδια με τράπουλα, το στυλ του κάθε παίκτη επηρεάζει απόλυτα το αποτέλεσμα όλων των χεριών. Το να γνωρίζετε τις επιλογές σας ανάλογα με το στυλ του κάθε παίκτη, θα σας δώσει τη δυνατότητα να προσαρμόσετε τη στρατηγική και την τεχνική σας όσον αφορά τις κινήσεις σας πριν και μετά το flop. Θα πρέπει να ακολουθείτε διαφορετική στρατηγική και τεχνική όταν αντιμετωπίζετε έναν tight aggressive παίκτη (μπαίνει σε παιχνίδια με λίγα χέρια, αλλά αυξάνει συνεχώς το ποντάρισμα όταν έχει καλό χέρι) και εντελώς διαφορετική όταν είστε αντιμέτωπος με έναν loose passive παίκτη (μπαίνει με διάφορα χέρια, αλλά δεν αυξάνει συχνά το ποντάρισμα). Στο ξεκίνημά σας σαν παίκτη του πόκερ, θα πρέπει να γνωρίζετε ποιες είναι οι επιλογές σας και πως θα βελτιώσετε το κάθε στυλ παιξίματος. Μια παλιά σοφή συμβουλή: παίξτε με τους παίκτες, όχι με τα φύλλα!

Τα διάφορα στυλ παιχνιδιού στο πόκερ αποτελούνται από ένα πλήθος στοιχείων. Δύο από τα πιο σημαντικά στοιχεία για έναν αρχάριο παίκτη είναι: Πόσα χέρια σκοπεύετε να παίξετε; Πόσο επιθετικά ή παθητικά θα πρέπει να παίξετε αυτά τα χέρια; Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις δεν είναι τόσο εμφανής όσο θα νομίζατε. Χρειάζεται γνώση των διαφορετικών στυλ σε βάθος, ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο στυλ για την κάθε περίσταση. Ο παίκτης που παίζει πολλά χέρια ονομάζετε loose, ενώ αυτός που παίζει λίγα χέρια tight. Το επιθετικό στυλ παιχνιδιού (aggressive) χαρακτηρίζεται από πολλά πονταρίσματα, ενώ αντίθετα το παθητικό (passive) από λίγα.

Οι Διαφορετικοί Τύποι Παικτών στο Πόκερ

Συνήθως στο πόκερ συναντάμε 4 διαφορετικούς τύπους παικτών: tight aggressive, loose aggressive, tight passive και τέλος loose passive. Είτε είστε αρχάριος ή επαγγελματίας παίκτης, ιδανικοί αντίπαλοι θεωρούνται πάντα οι loose passive. Και αντίστοιχα αυτοί που θα θέλατε να αποφύγετε είναι οι αντίπαλοι με στυλ tight aggressive. Στη συνέχεια, όσο αποκτάτε μεγαλύτερη εμπειρία, θα αποφεύγετε τους loose aggressive παίκτες, ιδίως αυτούς που κατέχουν το στυλ πάρα πολύ καλά. Αυτό το είδος του αντιπάλου ποντάρει με μεγάλες διακυμάνσεις και είναι πολύ δύσκολο να προσπαθήσετε να μαντέψετε το χέρι του.

Καθώς εξελίσσεστε από πρωτάρης σε επαγγελματία παίκτη, περνάτε από διαφορετικά στυλ παιχνιδιού: ως αρχάριος παίζετε loose passive, αλλά γρήγορα συνειδητοποιείτε ότι το να μπαίνετε με πολλά χέρια κοστίζει ακριβά, οπότε ακολουθείτε την τακτική tight passive. Αλλά ακόμα και σε αυτό το σημείο οι αντίπαλοι ποντάρουν δυνατά στα φύλλα σας, με αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερες απώλειες. Όλα αυτά σας οδηγούν τελικά σε ένα διαφορετικό στυλ παιχνιδιού και σας μετατρέπουν σε παίκτη tight aggressive.

Το χειρότερο χαρακτηριστικό που θα θέλατε να αναπτύξετε καθώς παίζετε είναι η προβλεψιμότητα. Συγκεντρώστε όλο σας το κουράγιο και τις ικανότητες σας γιατί το τελευταίο που θα θέλατε να συμβεί είναι να γίνετε προβλέψιμος. Συνήθως οι αρχάριοι παίκτες προσπαθούν να παίζουν πολλά χέρια για να παραπλανήσουν τους αντιπάλους τους, με το φόβο ότι θα χαρακτηριστούν προβλέψιμοι. Για αυτό το λόγο, στο τελικό στάδιο της εξέλιξης σας ως παίκτη του πόκερ ακολουθείτε το στυλ loose aggressive. Οι επαγγελματίες παίκτες του πόκερ έχουν την ικανότητα να αλλάζουν εύκολα στυλ παιχνιδιού ανάλογα με τις περιστάσεις.

Είναι αυτονόητο ότι ένας αρχάριος στο πόκερ θα πρέπει να παίζει όσο πιο επιθετικά μπορεί. Με το επιθετικό στυλ παιχνιδιού υπάρχουν 2 τρόποι να κερδίσετε το ποτ: όταν ο αντίπαλος πάει πάσο ή όταν τα outs βελτιώνουν το χέρι σας. Το επιθετικό στυλ αποτρέπει επίσης τους αντιπάλους σας από το να κυνηγήσουν καλύτερο χέρι κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προστατεύετε το ποτ, ιδίως όταν έχετε το καλύτερο χέρι. Αποτελεί επίσης την καλύτερη ασφάλεια, αποτρέποντας τον αντίπαλο σας να συνεχίσει και να τραβήξει έναν τυχερό άσσο που θα μπορούσε να σας κερδίσει.

Συμβουλή: Ως αρχάριος, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μεγιστοποιήσετε τα κέρδη σας στο πόκερ είναι να παίζετε συγκρατημένα πριν από το flop και να γίνεστε πιο επιθετικός όταν παίζετε τα φύλλα σας. Βεβαιωθείτε ότι το κεφάλαιό σας είναι κατάλληλο για το επίπεδο σας Παίξτε επιθετικά όταν έχετε ένα καλό χέρι Επιλέξτε συνετά το pre-flop

Βοηθήματα

Τα πιο δημοφιλή βιβλία είναι τα παρακάτω:





Το πιο δημοφιλές πρόγραμμα λέγεται Online Poker Code Crack, το οποίο σου επιτρέπει να βλέπεις τα χαρτιά των αντιπάλων σου σε online poker. Φυσικά το συγκεκριμένο πρόγραμμα για ευνόητους λόγους δεν είναι νόμιμο. Αν ήσουν στο far west θα σε είχαν ρίξει πίσσα και πούπουλα γιατί θα σε κατηγορούσαν για χαρτοκλέφτη.