Δωρεάν προγράμματα για την Αστρονομία

3D Astronomer

Το 3D Astronomer είναι το καλύτερο πρόγραμμα εξομοίωσης του διαστήματος. Είναι απολύτως τρισδιάστατος εξομοιωτής και διαθέτει μια τεράστια βάση με τρισδιάστατες εικόνες όλων των πλανητών του δικού μας ηλιακού συστήματος, αλλά και των αστεριών από πολλούς γαλαξίες. Η βάση δεδομένων του ανανεώνεται συνέχεια.

Stellarium

    Το Stellarium είναι ένα δωρεάν πλανητάριο ανοιχτού λογισμικού για τον υπολογιστή σας. Δείχνει ένα ρεαλιστικό τρισδιάστατο ουρανό, όπως τον βλέπετε με τα μάτια σας με κυάλια ή ένα τηλεσκόπιο. Απλά ορίστε τις συντεταγμένες σας και ξεκινήστε. Διαθέτει κατάλογο με δεκάδες χιλιάδες άστρα.


Celestia

     Είναι μια προσομοίωση χώρου που σας επιτρέπει να ταξιδεύσετε εντός του ηλιακού συστήματος, έξω στα αστέρια και πέρα από το γαλαξία. Οι πιθανοί προορισμοί περιλαμβάνουν χιλιάδες αστέρια, πολλούς προορισμούς απο το ηλιακό σύστημα και επίσης πολλούς πρόσφατα ανακαλυμένους εξωηλιακούς πλανήτες.



Nasa World Wind

    Το World Wind χρησιμοποιεί φωτογραφίες δορυφόρων για να εμφανίσει τρισδιάστατα στους χρήστες το έδαφος της γής κάνοντας την ενασχόληση με το πρόγραμμα μια εντυπωσιακή εμπειρία. Επισκεφθείτε οποιοδήποτε μέρος στο κόσμο μέσα από αυτό το πρόγραμμα το οποίο συντηρείται και ανανεώνεται από τη Nasa.



Shadows Free

    Ένα πραγματικό ηλιακό ρολόι ή αστρολάβος στο σπίτι σας. Είναι ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιείται για το σχεδιασμό και την κατασκευή αστρολάβων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους χωρίς να χρειάζεται απαιτούμενες τεχνικές δεξιότητες. Έχει βραβευτεί από τη γαλλική αστρονομική εταιρεία.



Google Earth

    Συνδυάζει δορυφορικές εικόνες, χάρτες και τη δύναμη της αναζήτησης google για να θέσει γεωγραφικές πληροφορίες του κόσμου στα δάχτυλά σας. Πτήσεις από το διάστημα στην γειτονιά σας. Πληκτρολογήστε μια διεύθυνση και ζουμ. Ψάξτε για γήπεδα, σχολεία, πάρκα, εστιατόρια, δρόμους, ξενοδοχεία και άλλα.



WorldWide Telescope

     Η Microsoft Research και η Nasa ένωσαν τις δυνάμεις τους και έτσι παρέχουν έναν χάρτη κάλυψης του πλανήτη Άρη, από τους πληρέστερους και πιο ευκρινείς που υπάρχουν. Ο χάρτης είναι διαθέσιμος μέσω της εφαρμογής, με την οποία μπορεί κανείς να εξερευνήσει το διάστημα είτε χειροκίνητα είτε μέσα από ξεναγήσεις.



Solar System 3D Simulator

    Είναι μια εφαρμογή ελεύθερου λογισμικού που δημιουργεί ένα ρεαλιστικό μοντέλο απο το ηλιακό σύστημα και τους πλανήτες σε 3d στο pc με τη χρήση προηγμένων τύπων φυσικής. Μπορεί να εμφανιστούν οι πλανήτες, οι τροχιές τους, οι φυσικές και χημικές τους πληροφορίες, ο ήλιος, το φεγγάρι και άλλα.



Orbiter

     Είναι ένας ακριβής προσομοιωτής του ηλιακού μας συστήματος και των διαστημικών πτήσεων που μπορούν να γίνουν σε αυτό. Πάει πέρα από τα όρια της γήινης ατμόσφαιρας και εξομοιώνει με πολύ μεγάλη ρεαλιστικότητα τις πτήσεις στο διάστημα. Είναι ενα εύχρηστο, δωρεάν και ικανό πρόγραμμα προσομοίωσης.



EasyGPS

    Είναι ένα γρήγορος και εύκολος τρόπος για να φτιάξετε σημεία αναφοράς και διαδρομές. Χρησιμοποιήστε το για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας και να οργανώσετε τα δεδομένα gps, να φτιάξετε χάρτες εκτύπωσης ή νέα σημεία αναφοράς πάνω στο gps σας. Μεταφέρετε εύκολα και γρήγορα δεδομένα διαδρομών.



Earthquake 3D

     Είναι μια απλή και εύκολη στη χρήση εφαρμογή που παρουσιάζει τη γη μας σε 3d μορφή και εντοπίζει τους τελευταίους σημαντικότερους σεισμούς των τελευταίων ημερών από την παγκόσμια σεισμική δραστηριότητα. Είναι ένα πρωτότυπο και παράλληλα ενδιαφέρον πρόγραμμα που διανέμεται δωρεάν.



Moonphase

     Είναι μια εφαρμογή που εμφανίζει την τρέχουσα ή την μελλοντική φάση της σελήνης. Μπορείτε να αλλάξετε το γεωγραφικό πλάτος και μήκος καθώς και την ζώνη ώρας, για να πάρετε πιο ακριβή στοιχεία όπως αυτά της ώρας ανατολής ή δύσης, απόσταση από το φεγγάρι κλπ. Πρόγραμμα που είναι εύκολο στην χρήση του.



Earth3D

     Πρόγραμμα για την απεικόνιση της γης ως τρισδιάστατης σφαίρας. Ο χρήστης μπορεί να ζουμάρει στη σφαίρα έτσι ώστε να εμφανίζονται λεπτομέρειες πχ. πόλεις. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τεράστια σύνολα δεδομένων που μπορούν να φορτωθούν από το διαδίκτυο.



Microsoft Virtual Earth 3D

     Ο σφαιρικός αυτός πλοηγός της γήινης γεωγραφίας προσφέρει τρισδιάστατες εικόνες κτιρίων, μνημείων και διαφόρων φυσικών στοιχείων. Παράλληλα προσφέρει πληροφορίες για τα τοπία που έχουν επισκεφθεί και ταξιδέψει οι χρήστες. Ταξιδέψτε στον κόσμο χωρίς να κουνηθείτε από την καρέκλα σας.



Gpredict

     Πρόγραμμα παρακολούθησης τεχνιτών δορυφόρων σε πραγματικό χρόνο. Ο χρήστης μπορεί να βλέπει τους δορυφόρους υπό μορφή καταλόγων ή ακόμη και σε χάρτες, στους οποίους απεικονίζονται και οι περιοχές κάλυψής τους. Η εφαρμογή αποτελεί πρόγραμμα του ολοκληρωμένου πακέτου λογισμικού ground station.



Asynx Planetarium

    Το δωρεάν αυτό πρόγραμμα φέρνει στην οθόνη σας ένα πλανητάριο και ταυτόχρονα μια προσομοίωση του ηλιακού μας συστήματος. Μπορεί να παρουσιάσει τον ουρανό όπως θα φαινόταν από οποιοδήποτε σημείο της γής και χρονολογία. Καλύπτει χιλιάδες αστέρια, πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και αστερισμούς.



StarCalc

      Δωρεάν πρόγραμμα που καταδεικνύει τις θέσεις των αστεριών για οποιαδήποτε γεωγραφική θέση πάνω στη γή. Οι θέσεις των αστεριών μπορεί να παρουσιάστούν ως εικόνες που μπορούν να μεγεθυνθούν σε διαφορετικές κλίμακες και να περιστραφούν. Έχει πολλές λειτουργίες υπολογισμού και προβολής αντικειμένων του ουρανού.



Χάρτες του Ουρανού

      Είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα που προβάλλει στην οθόνη και εκτυπώνει ουράνιους χάρτες, ακόμα ενημερώνει για τα αστρονομικά γεγονότα, τις θέσεις των ουράνιων σωμάτων και δίνει επίσης πολλές άλλες πληροφορίες που ειναι χρήσιμες στους φίλους της αστρονομίας και όχι μόνο.


Πηγή
sxoleio.eu