Δωρεάν προγράμματα για την Χημεία

ACD/ChemSketch

      Ελεύθερο λογισμικό με πολλές δυνατότητες για προσωπική χρήση και εκπαιδευτική. Περιέχει εργαλεία που δεν διατίθενται σε κάποια άλλα εμπορικά πακέτα σχεδίασης, συμπεριλαμβανομένων εργαλείων για τον καθορισμό δομής, 2d και 3d βελτιστοποίηση και την προβολή του, σημείο βρασμού, παραγωγή και μετατροπή και άλλα.



Virtual Lab Simulation

    Ειναι ένα πολύ καλό περιβάλλον εικονικού εργαστηρίου για τη χημεία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ενώσεις και τις ουσίες που σας δίνονται. Στα αριστερά εμφανίζονται όλες οι ουσίες (βάσεις, οξέα κτλ.), στο κέντρο είναι ο χώρος πειραματισμού, στα δεξιά εμφανίζεται η θερμότητα, η ποσότητα του υγρού, τα άτομα των ενώσεων κ.α.




Crocodile Chemistry

   Ικανότατο πρόγραμμα εξομοίωσης πειραμάτων χημείας. Έχουμε την δυνατότητα να αλλάξουμε τις αρχικές τιμές ή τις ιδιότητες των στοιχείων του πειράματος και μετά να παρατηρήσουμε πως αλλάζει η εξομοίωση του. Μπορούμε να εξοπλίσουμε το πείραμα με μια σειρά πλήκτρων ελέγχου, γραφημάτων, εικόνων και video.
 




Jmol

    Το Jmol προβάλλει τρισδιάστατα τη δομή χημικών ενώσεων με πολλούς τρόπους και εμφανίζει μόρια διαφόρων ενώσεων. Επιτρέπει την μετακίνηση και περιστροφή των μορίων ώστε να γίνεται καλύτερα κατανοητή η δομή τους. Τα άτομα που αποτελούν τα μόρια προβάλλονται με δικά τους ξεχωριστά χρώματα για να ξεχωρίζουν.




ChemToolBox

    Δωρεάν λογισμικό το οποίο περιέχει πολλά επιστημονικά δεδομένα που ειναι πολύ χρήσιμα σε ένα εργαστήριο. Χάρη στη δική του βάση δεδομένων θα υποκαταστήσει τη χρονοβόρα χρήση των επιστημονικών βιβλίων. Απευθύνεται σε ευρύ κοινό όπως μαθητές, φοιτητές και επιστήμονες. Είναι ο ιδανικός φίλος όλων των χημικών.




Molo

     Σκοπός του είναι η κατανόηση θεμελιωδών φαινομένων αναφορικά με την αλληλεπίδραση ατόμων και μορίων, μέσω διαδραστικών μοντέλων. Ο χρήστης παραμετροποιεί τα δεδομένα και παρατηρεί σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα. Στη βάση δεδομένων της εφαρμογής υπάρχουν πολλά έτοιμα εκπαιδευτικά μοντέλα.
 




Adun

     Είναι μια δωρεάν εφαρμογή μοριακής προσομοίωσης που περιλαμβάνει επίσης τη διαχείριση των δεδομένων και δυνατότητες ανάλυσης. Η ανάπτυξη του προγράμματος έγινε στα εργαστήρια της υπολογιστικής βιοφυσικής και βιοχημείας και είναι μέρος της ερευνητικής μονάδας βιοϊατρικής πληροφορικής του UPF.

Chemitorium

    Χρησιμοποιείται για την ανάλυση και τη σχεδίαση υψηλής ποιότητας 3d αναπαραστάσεων οργανικής χημείας. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο χημείας σχεδιασμένο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Επιτρέπει στους χρήστες να γράψουν χημικούς τύπους και μπορεί να υπολογίσει την τρισδιάστατη δομή του μορίου και τις ιδιότητες του.



Virtual Chemistry Laboratory

     Είναι ένα εικονικό εργαστήριο χημείας που διαθέτει ένα εικονικό βήμα εργασίας και δύο χώρους για όργανα εργαστηρίου και για τις ουσίες αντίστοιχα. Για να εκτελέσετε μια αντίδραση πρέπει να βάλετε τα απαραίτητα δοχεία και τις απαραίτητες ουσίες σε αυτά. Τα πειράματα πραγματοποιούνται με πολύ απλό τρόπο.

Chemis3D

    Είναι ένα ελεύθερο java applet για την online τρισδιάστατη απεικόνιση των μοριακών μοντέλων. Μπορείτε να παρέμβετε έχοντας στην διάθεση σας ποικιλία στυλ και χρωμάτων σε μικρά μόρια και σε μακρομοριακές δομές. Είναι ελαφριά εφαρμογή και η ενσωμάτωση της σε μια ιστοσελίδα είναι πολύ εύκολη.

BKChem

     Είναι ένα πρόγραμμα σχεδίασης χημικών ενώσεων με διαθέσιμες φόρμες, χρώματα, τρισδιάστατη απεικόνιση, δυνατότητα εξαγωγής στην εφαρμογή σχεδίου του openoffice και άλλα πολλά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για ένα ελεύθερο σχεδιαστή και συντάκτη οργανικών μορίων.

Virtual Chemistry Experiments

     Χρησιμοποιείται για την προσομοίωση πειραμάτων που απεικονίζουν τη μοριακή και την ατομική δομή με σκοπό τη λήψη πληροφοριών και στη συνέχεια χρησιμοποιεί τις πληροφορίες αυτές για να καταλήξει σε συμπεράσματα. Διαθέτει διαδραστικό περιεχόμενο μέσω java. Τα πειράματα τρέχουν και σε τοπικό επίπεδο.

ViewMol3D

     Είναι μια δωρεάν εφαρμογή σχεδίασης υψηλής ποιότητας 3d αναπαραστάσεων χημικών ενώσεων. Είναι ένας τρισδιάστατος θεατής για μοριακές δομές από τη κβαντική χημεία. Με το ViewMol3D μπορείτε να αντλήσετε μόρια μοντέλα από την παραγωγή των διαφόρων προγραμμάτων κβαντικής χημείας.

Periodic Table Classic

     Ένα εξαίρετο εκπαιδευτικό εργαλείο. Από μία κυλιόμενη λίστα μπορούμε να επιλέξουμε απεικόνιση στοιχείων του πίνακα, ανάλογα με το σημείο τήξης ή βρασμού, την ατομική ακτίνα, το ατομικό βάρος. Μπορούμε να επιλέξουμε τη γραφική απεικόνιση της ιδιότητας στοιχείων πχ. θερμοχωρητικότητας, σημείου βρασμού κ.α.

Irydium Project: The Virtual Laboratory

    Πρόκειται για Java applet που προσομοιώνει ένα χημικό εργαστήριο. Διατίθεται ελεύθερα από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει σκεύη και αντιδραστήρια για να «παρασκευάσει» τα επιθυμητά διαλύματα και να «στήσει» την κατάλληλη πειραματική διάταξη. 


Chemsketch 5.0

    Λογισμικό της ACD/Labs (Toronto, Canada), που διατίθεται ελεύθερα (freeware). Απλά δίνετε το e-mail σας και ένα κωδικό πρόσβασης και μπορείτε να κατεβάσετε το λογισμικό (7,8MB). Είναι κατάλληλο για σχεδίαση συντακτικών τύπων μορίων (οργανικών και ανοργάνων ενώσεων). Εχει πολλές δυνατότητες μεταξύ των οποίων διαδραστικές τρισδιάστατες προβολές, μέτρηση μήκους και γωνιών δεσμών και δημιουργία ονόματος μιας ένωσης βάσει της δομής της (μέχρι 50 άτομα για την ελεύθερη έκδοση). Εκτός της εφαρμογής Chemsketch 5.0 (7.8MB) από την ίδια σελίδα μπορείτε να ανακτήσετε το εγχειρίδιο χρήσης του λογισμικού σε μορφή PDF ή έγγραφο του Word


Chemland 6.0 

     Λογισμικό που καλύπτει πολλά κεφάλαια Χημείας και διατίθεται ελεύθερα από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης


Πηγή
sxoleio.eu
e-uliko.gr