Δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για τη Φυσική


PhysicsLab

        Δωρεάν προγράμματα που απευθύνονται σε φυσικούς από αρχάριο μέχρι επαγγελματικό επίπεδο. Πρόκειται για πειράματα που μπορείτε να κάνετε με το ποντίκι σας. Μπορείτε να ελέγξετε τις μεταβλητές, να συγκεντρώσετε τιμές και να βρείτε τις σχέσεις τους. Κάντε κλικ στα εικονίδια για λήψη αλλά και για περισσότερες λεπτομέρειες.



Crocodile Physics

       Είναι ένα εκπληκτικό πρόγραμμα εξομοίωσης πειραμάτων φυσικής στον υπολογιστή. Έχει την δυνατότητα κατασκευής πειραμάτων φυσικής που καλύπτουν όλο το φάσμα της σχολικής ύλης. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι σύρουμε τα στοιχεία του πειράματος στο χώρο εργασίας και να τα συνδέσουμε κατάλληλα.
 



Electricity Lite

      Θα δώσει την ευχέρεια στα παιδιά να γνωρίσουν τα όργανα, ακίνδυνα και μπαίνοντας στην συνέχεια στο εργαστήριο των φυσικών επιστημών να τα χειρίζονται ευκολότερα. Θα λειτουργήσει σαν προσομοιωτής εργαστηρίου δίνοντας ταυτόχρονα μια ευχάριστη νότα στα παιδιά, τα οποία ελκύει να φτιάξουν πράγματα.



Physion

      Πρόγραμμα εξομοίωσης φυσικής σε δύο διαστάσεις. Μπορείτε να δημιουργήσετε διάφορα φυσικά σώματα και συνδέσμους τα οποία υπακούουν στους νόμους της φυσικής και να πειραματιστείτε δημιουργώντας διάφορες σκηνές - σενάρια που μπορεί να είναι είτε απλά πειράματα, είτε σύνθετοι μηχανισμοί - κατασκευές.

Yenka Basic Circuits

        Πολύ καλό δωρεάν λογισμικό που επιτρέπει να οικοδομήσουμε κυκλώματα χρησιμοποιώντας ένα σύνολο βασικών ηλεκτρικών εξαρτημάτων. Τα συστατικά που μας προσφέρει είναι οι ηλεκτρικές στήλες, μια αντίσταση, μια λάμπα και ορισμένους διακόπτες, καθώς και εκροές, όπως μια μηχανή και άλλα.



PhET

     Είναι μια μεγάλη, διαρκώς αυξανόμενη συλλογή με διαδραστικές παραμετροποιήσιμες προσομοιώσεις κυρίως φυσικής αλλά και άλλων επιστημών. Είναι προσβάσιμες online αλλά μπορούν να εγκατασταθούν και στον υπολογιστή σας. Έχει θέματα που αφορούν τον ηλεκτρισμό, την κίνηση σωμάτων, τους παγετώνες, τις ιδιότητες αερίων κ.α.




Interactive Web Physics

         Δημιουργείστε εύκολα προσομοιώσεις σχεδιάζοντας αντικείμενα στην οθόνη που μπορούν να κινηθούν ανάλογα με τις ιδιότητες που έχουν. Η δημιουργία προσομοιώσεων είναι απλή υπόθεση με τη χρήση των στοιχειωδών οντοτήτων που υπάρχουν στο περιβάλλον εργασίας, που συνδέονται και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.



OpenSourcePhysics

        Είναι μια μεγάλη συλλογή διαδραστικών προσομοιώσεων, καθεμιά από τις οποίες στοχεύει στην κατανόηση ενός συγκεκριμένου θέματος όπως γενική φυσική, ταλαντώσεις και κύματα, κβαντομηχανική, θερμοδυναμική, μηχανική, ηλεκτρισμός, μαγνητισμός. Οι προσομοιώσεις εκτελούνται online στο browser ή offline στον υπολογιστή μας.



FreePCB

        Ικανή εφαρμογή σχεδίασης ψηφιακών αλλά και ηλεκτρονικών πλακετών. Έχει τη δική του πλούσια βιβλιοθήκη η οποία μπορεί και να εμπλουτιστεί. Το FreePCB είναι πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα για την κατασκευή ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και τυπωμένων κυκλωμάτων και τρέχει μόνο σε περιβάλλον windows.

4nec2

         Είναι μια δωρεάν και ικανή εφαρμογή 3d απεικονίσεων ασύρματων κεραιών αλλά και πεδίων εκπομπής. Το 4nec2 είναι πρόγραμμα σχεδίασης, ελέγχου και βελτίωσης των κεραίων εκπομπής. Το πρόγραμμα μπορεί στην αρχή να σας φανεί δύσκολο όπως άλλωστε όλα του είδους του αλλά με λίγες ώρες εξάσκησης θα το συνηθίσετε.




KiCAD

        Είναι ένα πρόγραμμα που θα φανεί χρήσιμο κυρίως σε όσους ασχολούνται με κυκλώματα, πειράματα και κατασκευές. Ο σχεδιασμός ειναι αρκετά εύκολος, έχει και μεγάλες βιβλιοθήκες εξαρτημάτων. Είναι πλήρης λύση που θα βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα τρισδιάστατο μοντέλο του κυκλώματος ολοκληρωμένο στην πλακέτα.



Programs for Understanding Atomic Models

      Η εφαρμογή περιλαμβάνει τρεις προσομοιώσεις α) το πρότυπο Bohr για μεταπτώσεις ηλεκτρονίων με απορόφηση και εκπομπή ακτινοβολιών στο άτομο H. β) το πείραμα του Rutherford. γ) γραφικές αναπαραστάσεις των κυματοσυναρτήσεων ατομικών τροχιακών (Shroedinger). Η εφαρμογή παρέχεται δωρεαν από το Πανεπιστήμιο του Wuerzburg, αφού κάνετε πρώτα registration, συμπληρώνοντας όνομα και e-mail και στη συνέχεια κλικ στο "Programs for Understanding Atomic Models




Εικονικό εργαστήριο θερμοδυναμικής (Thermolab)

          Μια java εφαρμογή με σκοπό την προσομοίωση των νόμων των ιδανικών αερίων και των νόμων της θερμοδυναμικής. διαθέτει εργαστήριο μετρήσεων αλλά και live γραφική απεικόνιση ταυτόχρονα σε διαγράμματα pv , pt , vt. ο εκπαιδευτικός μπορεί να εκτελέσει οπουδήποτε αντιστρεπτή μεταβολή (ισόχωρη, ισοβαρής, ισόθερμη, αδιαβατική, γραμμική p=k.v , οποιαδήποτε κυκλική , carnot). η εφαρμογή μπορεί να υπολογίσει και συντελεστή απόδοσης αν "καταλάβει" ότι είναι κυκλική

Download




Εικονικό εργαστήριο αρμονικού ταλαντωτή

        Η εφαρμογή ΑΑΤ ουσιαστικά μελετά το θέμα ταλάντωση σε όλες τις περιπτώσεις όπως αυτές διδάσκονται στο πρώτο κεφάλαιο της Φυσικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου που είναι :
1) Ελεύθερη και αμείωτη ταλάντωση (ιδανική περίπτωση) που μπορεί να εξελιχθεί όταν δεν υπάρχουν απώλειες ενέργειας
2) Φθίνουσα ταλάντωση που οφείλεται σε εμφάνιση δύναμης αντίστασης F’ =-b.υ
3) Εξαναγκασμένη ταλάντωση που οφείλεται στην εξάσκηση περιοδικής διεγείρουσας δύναμης.
        Στην τελευταία περίπτωση η εφαρμογή έχει την δυνατότητα να μελετήσει και το φαινόμενο του συντονισμού μεταβάλλοντας σταδιακά τη συχνότητα του διεγέρτη μέχρι αυτή να γίνει ίση με την ιδιοσυχνότητα του ταλαντωτή
       Σε όλες των περιπτώσεων η εφαρμογή δίνει την δυνατότητα live αναπαράστασης πολλών μεγεθών ( απομάκρυνσης , ταχύτητας , επιταχύνσεως , δυναμ. ενέργειας , κινητ. ενέργειας , ολικής ενέργειας ) με το χρόνο αλλά και με την απομάκρυνση.
      Ταυτόχρονα ο χρήστης βλέπει την εξέλιξη της ταλάντωσης του σώματος προσδεδεμένου στο άκρο οριζοντίου ελατηρίου σε ξεχωριστό παράθυρο.
       Υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής αρχικών συνθηκών όπως αρχικής απομακρύνσεως , ταχύτητας (αρχική φάση) , μήκους ελατηρίου , σταθεράς ελατηρίου και μάζας σώματος.
     Ιδιαίτερη ικανοποίηση ένοιωσα όταν κατάφερα να καλύψω σφαιρικά τα θέματα «φθίνουσα ταλάντωση» και «εξαναγκασμένη ταλάντωση» όπως και το φαινόμενο του συντονισμού με την εφαρμογή διότι αυτά αποτελούν τα πιο δυσνόητα κομμάτια του κεφαλαίου και ο λόγος είναι η ελλιπής υποστήριξη τους από εφαρμογές java.




Πηγή
sxoleio.eu
e-yliko.gr